Talent management

är ett ständigt arbete för att upprätthålla rätt kompetens i organisationen över tid. Som chef är man helt beroende av att ha medarbetare som är skickliga i sitt jobb. Därför är talent management en av våra mest angelägna uppgifter. Syftet är att säkerställa att vi har människor i organisationen som är motiverade och beredda att stanna länge. Det finns flera studier om sambandet mellan låg personalomsättning och höga resultat (bla Att organisera för skolframgång, Maria Jarl mfl).

Under mina år som chef har jag ständigt spanat efter talangerna, både i min egen organisation och andra jag möter. Är detta en potentiell framtida chef? analytiker? innovatör? Som chefer är vi ansvariga för vår organisations kompetensförsörjning. Däri ingår successionsplanering. Det handlar om att upptäcka talangerna, förbereda dem för kommande uppdrag, introducera dem i ett nytt uppdrag, utveckla dem i uppdraget, se till att de trivs, har meningsfulla uppgifter som tillvaratar deras kompetens och ambitioner. Det är ett jobb som jag gör tillsammans med min HR-chef. Ett jobb som aldrig tar slut, men är väldigt inspirerande. Att se en ung människa, som jag eller någon i min närhet har upptäckt, lyckas, växa och utvecklas är en enorm tillfredsställelse för mig personligen och till stor nytta för organisationen.

Ett mer kritiskt perspektiv på Talent Management är att det är elitiskt och att vi stimulerar individualister på bekostnad av förmågan att samverka. När man arbetar med “talangutveckling” behöver man ha fokus på både individens utveckling och förmågan att arbeta i grupp. Talanger som bedöms ha god förmåga att övertyga andra behöver också träna på aktivt lyssnande. Personer som är starka i nytänkande, innovativa och hittar nya lösningar behöver träna på att göra det i grupp. Att som ung, ambitiös medarbetare få sina chefers uppmärksamhet är för många en “boost”, men man behöver också få feedback på sina utvecklingsområden. Det finns många metoder för detta. Utvecklingssamtalet med chefen, strukturerade feedback tillfällen i arbetsgruppen är två av dessa. Att jobba med 360 feedback är också ett enkelt och värdefullt redskap.

Om detta är en utmaning även för dig får du gärna höra av dig så tar vi ett samtal.

Nästa
Nästa

Personligt ledarskap